Maihaugen – en romjulsdrøm

Julen er tid for tradisjoner. Maihaugen – Norges største friluftsmuseum – er det perfekt sted for å ta et tilbakeblikk og gjenoppleve gamle og nyere juletradisjoner. Vi anbefaler et besøk i romjula.

Julen er tid for tradisjoner. Maihaugen – Norges største friluftsmuseum – er det perfekt sted for å ta et tilbakeblikk og gjenoppleve gamle og nyere juletradisjoner. Vi anbefaler et besøk i romjula.

Tekst: Anders Lindstad

Helt siden det kjente museet åpnet, har det vært et mål at det skal se ut som om det bor folk i husene. Så også i jula. Det betyr at ulike hus er julepyntet etter tidsepoken husene er fra. I en del av husene er det til og med folk hjemme, slik at de besøkende kan få et ordentlig inntrykk av både juleforberedelser og julefeiring i de ulike tidsepokene.

  • Vi tar utgangspunkt i hvordan juletradisjoner har endret seg. Juletradisjoner handler om forberedelser, om mat, om pynting og om hva folk gjorde i julehøytiden. Hva spiste man? Hva var typisk godteri? Hvordan gikk man kledd? Det er mye som har endret seg, selv om vi sier at jula er en tid for tradisjoner, sier Ragnhild Hjelle Carlson. Hun er fagansvarlig for formidling på Maihaugen.

Et romjulsbesøk på Maihaugen er stemningsfullt. Det å besøke husene med folk gir mulighet for å både se, høre, lukte og føle datidens julestemning.  

På Øygarden – en fjellgård i Skjåk – får de besøkende vite mer om tro og folketro. Det er en stille julefeiring; det skal være ro i jula.  

I årestua fra Tolstad – der varmen kommer fra åpen flamme i ljora midt i rommet – feires jula på middelaldervis. Her er det halm på gulvet, og etter dagens standard ganske så primitivt. 

I «Byen» er situasjonen en annen. I Olsengården har Fru Bye bakt og syltet og forberedt jul lenge; nå har julefreden senket seg, men hun tar imot besøkende mens hun forbereder et selskap på kvelden. Og hun deler både tips, råd og synspunkter på julefeiringen med de som stikker innom.

Daglige omvisninger i romjula

I tillegg til muligheten for å besøke bebodde hus, arrangeres det daglige omvisninger i romjula. Omvisningene tar ca en halvtime, og vil gå innom Apotekerleiligheten og Dronning Sonjas barndomshjem. Her har Dronning Sonja selv gitt innspill på pyntingen i sitt eget barndomshjem. 

Omvisningen går også innom 80-tallshuset, og hvem husker hvordan vi pyntet til jul på 80-tallet? Var det pastellfarger også på julepynten? Eller kanskje var det da det ble en del julelys i forskjellige farger – inspirert av blant annet det man så i USA? 

Bli med på omvisning for å finne julestemning og julesvar!

Åpne butikker i byen

Det er i det hele tatt mye liv og røre på Maihaugen i romjula. I tillegg til åpne hus beboere, omvisninger i julepyntede hus, «grindåpne» hus hvor du kan titte inn for å se på julepyntingen, er det gjennom hele romjula åpne butikker i byen. Igjen er både vareutvalg, lukt og stemning helt tidsriktig.

Barnefamiliene vil sikkert sette en ekstra ring rundt 5. juledag. Da er det også åpent i Fjøset slik at alle kan komme på julebesøk og hilse på dyrene. I fjøset er det tradisjonelle norske dyreraser: dølafe, dølahest, gammelnorsk spælsau, høner, gris, etc. 

I tillegg tror vi det er nisser der; det er jo ingen som tviler på at nissen har et lag med i spillet når det gjelder det som skjer i fjøset. 5. juledag kan du lære mer om dette. Da er bøndene i fjøset og kan fortelle litt om fjøsnissen og om hvor viktig det var og er at også dyrene har en fin jul. 

Gå inn på https://maihaugen.no/opplevelser-gjennom-aaret/jul-paa-maihaugen for mer informasjon 


© 2025 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram