Ditt matavfall blir til bussdrivstoff

Matavfall i Innlandet går til Mjøsanlegget noen kilometer fra Sjusjøen. Her omdannes matavfallet til biogass – som blant annet brukes som drivstoff til avfallsselskapenes egne kjøretøy og busser i Oslo og Østfold. En del lokale transportører kjører også på biogass. 

Når det nå blir sortering av matavfall på Sjusjøen, bidrar hytteeiere til det grønne skiftet. Visste du at matavfallet blir «mat» for bussene i Oslo?

Det er jo en fantastisk historie. Matavfall i Innlandet går til Mjøsanlegget noen kilometer fra Sjusjøen. Her omdannes matavfallet til biogass – som blant annet brukes som drivstoff til avfallsselskapenes egne kjøretøy og busser i Oslo og Østfold. En del lokale transportører kjører også på biogass. 

Årlig produksjon tilsvarer driften av 125 busser i et år. Eller sagt på en annen måte: Utslippsfritt drivstoff tilsvarende 3,6 millioner liter diesel. Hvert eneste år. 

I tillegg er biogass på vei inn som energikilde til industri og annet. Det kan for eksempel nevnes at noen av Norturas anlegg har gått over til biogass til oppvarming og Kaffebrenneriet brenner sin kaffe på varme fra biogass.  

Gevinst: Ren energi, gjødsel og jord

Ikke nok med det, som selgeren ville sagt. Biproduktene av biogassproduksjonen er biologisk gjødsel (som kan erstatte kunstgjødsel) og hagejord som du kan kjøpe og bruke i blomsterbed, kjøkkenhage og plen. 

Eller på Bio-tak (torvtak). Ser du på Bio-tak på en nyere hytte, kan det godt hende at gresset vokser i jord som engang var matavfall. På det meste har Mjøsanlegget levert jord til over 20 000 kvadratmeter Bio-tak årlig. 

Dette bør være gode grunner for å sørge for god kildesortering – både på hytta og ellers. Fortsatt er det slik at svært mye matavfall havner i vanlig restavfall. Bedre kildesortering er blant de enkleste tiltakene hver enkelt av oss kan gjøre for miljøet. 

Miljøvennlig produksjon av jord

I tillegg til ren energi og gjødsel, produserer og selger Mjøsanlegget jord og jordprodukter produsert av Biogjødsel fra matavfall sammen med kompost fra hageavfall – på lisens fra Grønn Vekst. I tillegg til Bio-tak produseres Hage-Mix som er en allround-jord som kan brukes til det meste fra plen til dyrking av grønnsaker og blomster. Flere av de lokale entreprenørene på Sjusjøen bruker Hage-Mix i sine prosjekter.

Jorden produseres uten tilsetning av torv fra uberørte myrer, noe som gjør den til et miljøvennlig alternativ til tradisjonell torvjord. 

Mjøsanlegget selger også jord, lecakuler og bark i sekker på 40 liter fra Grønn Vekst – enkelt og greit når krukkene ved hytta skal beplantes.

  • Vårt inntrykk er at hytteeiere har etterspurt bedre muligheter for å sortere ut matavfallet. Nå kommer dette, og vi er opptatt av å utnytte de ressursene som ligger i matavfallet, forteller Tom K. Werven, daglig leder ved Mjøsanlegget.

Oppfordringen er klar: Sørg for god kildesortering og lever matavfallet på riktig sted. Gevinsten er stor. Kanskje er kaffen du koser deg med på hytte brent på varme fra biogass fra nettopp den kaffegruten du kastet i matavfallet for noen måneder siden. 

Sirkulærøkonomi i praksis der altså. Legg til at du får ren energi til bussen, til renovasjonsbilen og til oppvarming. Pluss litt jord til kjøkkenhagen. Det er lett å konkludere med at dette er en god ide.

Om Mjøsanlegget

Mjøsanlegget Biogass AS er et anlegg hvor matavfall gjøres om til våtgjødsel, kompost og biogass. Matavfallet kommer fra 246 000 innbyggere i de 18 kommunene som eier anlegget via interkommunale avfallsselskap, i tillegg til matavfall og biprodukter fra næringslivet som storhusholdninger, dagligvareforretninger, restauranter og hoteller.

Markedssjef Jane B. Kjelsrud og daglig leder Tom K. Werven.


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram