Du tenker kanskje på marmorbygget i Bjørvika når du hører ordet opera, men faktum er at det i Norge også finnes ti såkalte distrikts- og regionoperaer, fra nord til sør, øst til vest. RingsakerOperaen er én av disse ti, og har holdt tonen i mer enn førti år!
Sju kuler og en djevelpakt
Hver høst settes en operaforestilling opp i teatersalen i Brumunddal og spilles for fulle hus gjennom to uker. Nå i 2021 er det Jegerbruden som inntar scenen, Carl Maria von Webers stykke fra 1821. Stykket har fått oppdatert drakt, men cluet er fortsatt det samme: En skytter gjør avtale med djevelen om sju kuler. Seks av dem har han kontroll over selv. Den sjuende bestemmer djevelen over. Om du blander det mørke og skumle med en god porsjon romantikk og utbrudd av latter, da har du et godt inntrykk av hva du kan vente deg.
Ja, og så musikken, da.
RingsakerOperaen er tuftet på et intenst og skapende samarbeid mellom profesjonelle og aktører, med et lokalt, frivillig engasjement som selve fundamentet i virksomheten. Hovedrolleinnehaverne i stykkene er profesjonelt utdannet og erfarne sangere, med oppdrag både i inn- og utland. I de mindre rollene finner man ofte unge sangere som er i ferd med å etablere seg etter endt utdanning. Det kunstneriske teamet, det vil si dirigent, regissør, scenograf, lysdesigner, kostymedesigner, maskør og koreograf er også profesjonelle, Sist, men ikke minst, består orkestret av profesjonelle musikere. Kort oppsummert: Man tuller ikke med den kunstneriske kvaliteten.
Glade amatører
Men: Koret, dere, Operakoret, et ganske stort knippe amatørsangere som gang på gang synger fletta av orkestret og får førstegangspublikum til å spørre om de involverte virkelig bare har dette som hobby. Men ingenting er mer inspirerende enn å jobbe med profesjonelle, samtidig som de proffe folka elsker det faktum at noen gir alt, fullstendig uten lønn eller annen godtgjørelse. Der har du suksessoppskriften!
Og selv om årets forestilling bare vises en kort periode, holder den et stort antall frivillige i aktivitet gjennom alle årets tolv måneder. Scenen med alle dets ulike elementer skal snekres og males, lyset skal settes og styres, kostymer til alle de involverte skal sys og tilpasses. Under ledelse av folk som kan fagene legges det ned utallige timer dugnadsarbeid for å få en oppsetning til å se og høres akkurat så fantastisk ut som vi vil ha den. Fra tidlig høst av myldrer det av stadig flere folk, som kanskje egentlig ikke trodde at opera var deres greie, men som nå gir jernet for å bygge scenen, kle opp utøverne, betjene publikum og alt det andre som skal til.
Operaskole og stuntforestillinger
RingsakerOperaen favner folk i alle aldre, noe Ringsaker Operaskole er et uttrykk for. Her får barn og unge prøve seg på ulike former for musikkteater, og også de har profesjonelle voksne folk på de ulike postene. Hver vår har operaskolen en egen forestilling, og lite kan slå det å iføre seg et kostyme som er sydd til akkurat deg, entre scenen og synge ut til et stort og entusiastisk publikum.
Ja, og så var det alt det andre som RingsakerOperaen driver med: Flygelkonserter, torgkonserter og stuntforestillinger der du minst venter det. Om sommeren trekker musikken til fjells, til Tylldalen, der man samarbeider med Opera di Setra, og fra 2021 også til Sjusjøen.
Vil du få med deg det som skjer, er det bare å sjekke ut nettsidene, www.ringsakeroperaen.no , eller følge RingsakerOperaen på Facebook.
Har du lyst til å få med deg årets operaforestilling på Rømåssetra med sopranen Gunda Marie Bruce? Klikk her for billetter.