Fra kunstmuseet til restauranten med skisko

Før noen slår seg vrange her: Vi vet at Sjusjøen ligger i Ringsaker. Dermed vet vi også at Moelv og Brumunddal kanskje har rett til å være «nærbyen» til Sjusjøen. Men likevel er det noe med Sjusjøen og Lillehammer…

Før noen slår seg vrange her: Vi vet at Sjusjøen ligger i Ringsaker. Dermed vet vi også at Moelv og Brumunddal kanskje har rett til å være «nærbyen» til Sjusjøen. Men likevel er det noe med Sjusjøen og Lillehammer…

Vintersportsbyen. Idrettsbyen. Kulturbyen. Litteraturbyen. Studentbyen. Og turistbyen. Jeg skal vokte meg vel for å nedvurdere noen andre byer og tettsteder i området, men det er liten tvil om at Lillehammernavnet har en god klang hos mange tilreisende. Også på Sjusjøen.

Samtidig er det liten tvil om at Lillehammer er stolte av og glade i Sjusjøen. Faktisk er noen i Lillehammer kommune så glade i Sjusjøen at de innvilget en ikke ukjent leges søknad om å få bo på hytta under pandemien… Det fremstår som litt uklart om saksbehandleren i Lillehammer kommune bare tenkte at: Jo, Sjusjøen er fint, det må nesten regnes som Lillehammer eller hva som skjedde, men det illustrerer en nærhet. (Det er uvanlig å innvilge slike søknader når hytta det gjelder faktisk ligger i nabokommunen…)

Uansett: Nå har Visit Sjusjøen og Lillehammer Sentrum Drift bestemt seg for å samarbeide tettere. Det skjer mye i Lillehammer som gjester på Sjusjøen kan være interessert i, og vice versa. Begge steder er preget av mange kulturarrangement, gode spisesteder og mulighet for gode opplevelser. I disse sektorene er det utvilsomt slik at flere besøkende skaper større tilbud. Går en konsert med overskudd, blir det flere konserter. Til glede for både Sjusjøgjester og til glede for de med tilhold i Lillehammer.

Lillehammer sentrum er vel verdt et besøk. Eller egentlig flere besøk. Gågata, et utvalg unike butikker, Lillehammer Kunstmuseum, Maihaugen, Bjerkebæk og en rekke kafeer og restauranter gjør Lillehammer til en helt spesiell småby. 

Legg ski- eller sykkelturen til museet eller restauranten

Hvem har egentlig bestemt at ski- eller sykkelturen på død og liv må gå til en fjelltopp eller til en bålplass med sur røyk og tungvint oppfyring? Hvorfor skal du sette deg i snøen ute i kulda når du er svett etter en skitur med nesten bare oppoverbakke?

Nei, tenk nytt. Ta skiene fatt ned Birkebeinerløypa, ned forbi skistadion og forbi OL-hallene på Stampesletta. Derfra er det noen hundre meter ned til den prisbelønte Gågata. Dropp svidde pølser og kald kaffe – ta heller et glass bobler og en bedre lunsj på en restaurant i sentrum av Lillehammer. 

(Før dere som elsker sur bålrøyk setter bålkaffen i halsen: Jeg er en av dere. Jeg elsker bål. Jeg liker å fryse – jeg er til og med ganske god til det. Og jeg elsker å sitte ute rundt bålet og spise svidde pølser som er kalde inni. Men noen ganger kan også vi bytte ut bålet med stearinlys på bord med duk…)

Bare prøv! I Lillehammer er det ingen som ser rart på deg om du går på et spisested i skisko. Jeg har til og med vært på omvisning på Lillehammer kunstmuseum i skisko. Det eneste problemet man må være obs på, er at gulvet der er glatt…

Og etterpå: Ta bussen opp igjen. Eller avtal med noen du kan sitte på med.

Den verdenskjente Gågata på Lillehammer byr på unike butikker og en helt spesiell stemning. Foto: Henning Owren


© 2025 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram