Det er et rikt naturliv i Ringsakerfjellet. Fra stille, dype tjern til myrer og skoger og opp til snaufjellet – overalt finnes det arter som har tilpasset seg de ulike biotopene. En av de mest særegne beboerne er beveren.
Om elgen er skogens konge, så må beveren være skogens ingeniør. Det er nemlig ikke så vanskelig å se hvor beveren holder til. Den etterlater seg mengder av flis, nedkappede løvtrær og stubber som ser ut som de er spisset med blyantspisser.
Ofte er det et virvar av felte lauvtrær. Og noen ganger stiger vannstanden i bekker og vann som beveren har funnet det formålstjenlig å demme opp. Da er det bare å lete etter demning og hytte. Det er en effektiv byggmester vi snakker om.
Beverens hytte er ofte godt synlig. Den plasseres ofte i vannkanten, og har alltid innganger (minst to, heter det seg) som ligger under vannspeilet. Med inngangen skjult under vannoverflaten, er hytta ganske trygg med tanke på for eksempel rovdyr.
Beveren er som de fleste andre dyr tilpasset det livet den lever. De store fortennene – selve hogstredskapet – vokser hele livet. Kjevemusklene er sterke, og pelsen er tett og vannavstøtende. Både ører og nesebor lukkes når beveren dykker. Den har til og med svømmehud mellom tærne på bakbeina. Med andre ord: En spesialist på å felle trær og å leve i vann.
Hvor finnes beveren?
Selv om du ganske sikkert ser spor og byggverk etter bever om du oppsøker de riktige stedene, er det ikke sikkert du ser dyret. Beveren selv er sky og holder seg på avstand om den kan. Hytter med inngang skjult under vannspeilet, gjør den ekstra vanskelig å oppdage.
Går du inn for det, vil du selvsagt kunne få se bever. Finner du hytta, kan en mulighet være å sette seg på et punkt litt unna med kikkert – helst bør du sitter litt høyt og med god oversikt. Vanligvis er det størst mulighet til å få se den tidlig på morgenen eller litt utpå kvelden.
Det er mange som hører beveren – vanligvis før de får se den. Den har nemlig sitt eget varslingssystem om den blir skremt mens den er på svømmetur. Da smeller den sin flate hale (og den er uten støydempende pels) i vannflaten med full kraft – og du kan bli overrasket over hvor mye lyd den klarer å få til. Slik varsles andre bevere om at det kan være fare på ferde.
Tar du turen i grålysningen en tidlig morgen i Åstdalen – gjerne i en stille kano, packraft eller kajakk – så har du sjansen til å oppleve beverens haleplask. Jeg må innrømme at jeg mer enn en gang har gjort et lite hopp i kajakken når stillheten plutselig og uventet brytes av et slikt plask.
Vi tok en prat med Anders Berg som er utmarksleder i Ringsaker Jakt og Fiskeområde (RJFO). Han anbefaler også en padletur:
- En padletur i Åstdalsvassdraget er en mulighet for å finne bever. Et annet tips kan være å besøke Svartbekktjenna – der kan du se at mange trefellinger av bever. Det er veldig lett å se hvor det har vært bever, men det er ikke alltid like enkelt å få se selve beveren, forteller Anders Berg.
Var nærmest utryddet – tallrik tilbake
Nå er beveren vanlig og bestanden har økt betraktelig. Beveren var nemlig borte – og her i Ringsaker kom den tilbake på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Faktisk var den nesten utryddet en periode på 1800-tallet; den var ettertraktet både til medisinsk bruk, for kjøttet og ikke minst for pelsen.
Bestanden har økt raskt etter at den kom tilbake, og den finnes nå i mange vassdrag i Ringsaker. I 2007 startet man på ny med jakt på bever i Ringsaker – plutselig var det et problem at skogsbilveier sto under vann og fiskevann ble endret som følge av beverens ingeniørkunst.
Fakta om Ringsaker Jakt og Fiskeområde (RJFO)
RJFO omfatter eiendommene Pihl AS og Brøttum, Ringsaker, Veldre, Nes og Furnes bygdealmenninger. Formålet med sammenslutningen er administrasjon av jakten og fisket i området, og å sørge for best mulig forvaltning av vilt og fisk. Både fiskekort og jaktkort selges i hovedsak gjennom nettsiden inatur.no.
Se https://rjfo.no/ eller følge Ringsaker Jakt og Fiskeområde på Facebook for informasjon og inspirasjon
Kilder: Store norske leksikon (snl.no), Wikipedia og RJFO