Sommerfestuka for 8. gang

19. - 23. juli 2023 blir det fem dager med en nyskapt Sommerfestuke for alle med hytte på Sjusjøen, fastboende, eller tilreisende som f eks tar inn på hotell/hytter/camping i nærheten. Stedet er Sjusjøen fjellkirke, Sjusjøvannet og Camp Sjusjøen

19. - 23. juli 2023 blir det fem dager med en nyskapt Sommerfestuke for alle med hytte på Sjusjøen, fastboende, eller tilreisende som f eks tar inn på hotell/hytter/camping i nærheten. Stedet er Sjusjøen fjellkirke, Sjusjøvannet og Camp Sjusjøen

PROGRAM:

Åpningskonsert med Lewi Bergrud m/band

Tre damer med ”Lykkelige dager”. Med Anne Persdotter Flugstad, Vibeke Horsberg og Kari Bolsrud.

Lørdagskonsert med Iver Kleive/Knut Reiersrud

Leif Ingvald Skaug med Allsang i fjelli

Historisk setervandring på Sjusjøen

Familielørdag ved Sjusjøvannet

Festgudstjeneste i Sjusjøen fjellkirke

Jordbær og jordbær og jordbær

Festmiddag på Camp Sjusjøen - åpen for alle som har lyst.
Påmelding til 46886441

Flere detaljer om Sommerfestuka 2023 får du på facebooksida til Visit Sjusjøen, Sjusjøen fjellkirke, eller til nms region øst.

Knut Reiersrud på gamle tomter:

En Sjusjøen-setergutt som har vokst seg ut i verden

Knut Reiersrud har faktisk en fjern forhistorie på Sjusjøen. Men når han nå ankommer - sammen med organist Iver Kleive - på Sommerfestuka 2023, er det bare å si at Knut på denne Sjusjøen-visitten bytter ut seter-skjorta med råferske gitarstrenger som vil trekke nye høydedrag over Sjusjøen.

Av Magnhild Landrø

Lørdagens hovedkonsert under årets Sommerfestuke byr på et internasjonalt storformat med høy kompetanse og mye musikerglede. Organist Iver Kleive og gitar-virtuosen Knut Reiersrud er klare kl 19. Det er første gangen de deltar her, og arrangøren grugleder seg til å skulle fristes til å overfylle et lokale som trolig ikke kan stappe inn alle som vil tyne seg inn på en bar der bluesfolk og jazzentusiaster forventer et overveldende trøkk.

- Det går rykter om at du, Knut, har vært på Sjusjøen før?

- Da var jeg bare en liten smågutt som elsket å fly rundt på ei seter som jeg mener at familien leide her oppe. Kanskje kommer det noen hyttefolk her som husker denne uproffe setergutten? Men nå med gitar.

Blues med litt mindre vannsprut

Muddy Waters er en svart musiker som ofte ble et ikon for gutter som Kleive/Reiersrud. Det går en historie om at Muddy Waters fikk sitt klengenavn fordi han som guttunge hadde det med å hoppe i alle slags vannpytter han fant. Der begynte en kreativ historie om en unik gitarist som mange liker.

- Er det slik for dere også, at det vil vanke mye blues og mye uryddig vannsprut når dere også entrer scenen på Sommerfestuka? 

- Trolig vil vel repertoaret mer ta utgangspunkt i de låtene vi har spilt inn fra vårt salmebok-repertoar. Men det vil nok bære preg av at både Iver og jeg rommer mye blues i kroppen. Improvisasjonen står sentralt i bluesen, og slik kan det også låte når vi spiller gamle salmer. «Sorgen og gleden».

Knut innrømmer at han forresten «nesten» vært på Sjusjøen ytterligere en gang – det var mens han skulle lage originalmusikken til en film om Tyrili-kollektivet – For harde livet. Oppdragene har vært mange, og rollene ulike. Rundt 300 innspillinger har foregått i samspill med artister som Ole Paus, Anne Grete Preuss, Sissel Kyrkjebø, Jonas Fjeld, etc, etc. Men nå skal Kleive/Reiersrud glitre alene i et vakkert sommerkirkerom på Sjusjøen.

Blues devils mot Sondres ro

- Men hvem av de ulike artistene vil du trekke fram som en god person å samarbeide med, Knut?

- Sondre Bratland. Det går an å hente mye livsvisdom fra denne kunstneren. Kanskje skjønte han at bluesmusikere også trenger å fange den tryggheten og roen som han vil skal følge sangene hans.

I leksika står sjargonguttrykket «the blues» som viser til et anfall av «the blue devils». Men Knut lover at konserten i Sjusjøen fjellkirke ikke bare skal handle om tristhet eller melankoli. Og han er vel enig med resten av blues-folket i at bluesen også er et redskap til å nettopp å takle melankolien. Knut tenker uansett at bluesen trengs også i et kirkerom - også inntil de mer rolige sangene.

Svart kamp i strengene

- Våre låter har gjerne sitt utspring i den svarte religiøse musikken. Etter hvert har også innholdet handlet mer og mer om moderne frigjøringsteologi, i tett link til borgerretts-kampen. Bluesen/sorgen skal være med og bekjempe denne tristheten. Når vi spiller i kirker, opplever vi at innholdet stikker litt dypere; Vi er nærmere de store spørsmålene. Det skal bli fint å spille i Sjusjøen fjellkirke i sommer!


Undset inn bakveien på sommerfestuka

Torsdag 20. juli får vi oppleve konsert-forestillinga Lykkelige dager, på Sommerfestuka. Tre artister fører oss tett innpå Sigrid Undsets bokverden - med sang og skuespill. Anne Persdotter Flugstad, Vibeke Horsberg og Kari Borud setter oss i stemning.

Av Magnhild Landrø

Som en god hedmarking har kunsteren Anne Persdotter Flugstad jobbet for å finne fram til noen utvalgte tekster fra Sigrid Undsets bok ”Lykkelige dager”. Undset hadde også sine røtter i Hedmark-miljøet. Hennes gravsted ligger på gravlunden ved Mesnali kirke. Og Bjerkebæk, der Sigrid voskte opp, ligger i Lillehammer.

–  Si litt om din bakgrunn i artist-bransjen, Anne?
– Jeg har alltid – fra jeg var barn hjemme på Ottestad – sunget og spilt for andre; og siden 1999 har dette med formidling og underholdning vært levebrødet mitt: sang, musikk, fortelling og teater. Jeg har bl a reist mye innenfor Den kulturelle skolesekken, Rikskonsertene og Den kulturelle Spaserstokken, med egenproduserte forestillinger/program, alene eller sammen med andre musikere/artister. 

- Denne sommerkvelden stiller du sammen med fiolinisten Vibeke Horsberg og Brøttum-organisten Kari Borud. Hvordan begynte samarbeidet med disse to Lillehammer-artistene?

- Forestillingen ble laget på bestilling fra faktisk Magne Mjærum; Han ville ha en konsertforestilling med utgangspunkt i Undsets bok ”Lykkelige dager”. Så første gangen vi presenterte dette, var i Mensali kirke i 2007.

- Hva er det folk liker med ”Lykkelige dager?” 

- Etter konserten i Mesnali kirke, kom en Undset-kjenner bort til meg og fortalte at dette stoffet fra den store forfatteren hadde gått fra henne. Og jeg kjente på en god følelse av at vår forestilling var blitt mottatt og ansett som et godt tilskudd til Undsets tekster. Vi ønsker å gi folk en hjertego’ opplevelse!


© 2025 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram