Sykkeldestinasjonen Sjusjøen

Sjusjøen er kanskje mest kjent for langrennsløyper i toppklassen, men mange har også oppdaget at stedet er et glimrende utgangspunkt for sykling. Her finnes lette familieturer, trivelige besøks-setre, lange treningsturer på grusvei, eller grom stisykling opp til flere av de lokale toppene.

Sjusjøen er kanskje mest kjent for langrennsløyper i toppklassen, men mange har også oppdaget at stedet er et glimrende utgangspunkt for sykling. Her finnes lette familieturer, trivelige besøks-setre, lange treningsturer på grusvei, eller grom stisykling opp til flere av de lokale toppene.

Tekst og bilder: Øyvind Wold

Enten du vil trene, eller bare oppleve fjellet, kan du sykle milevis innover på gode grusveier. Mesteparten av veiene har minimalt med biltrafikk, og er derfor trygge og attraktive å sykle. Steder som kan være aktuelle turmål på en dagstur på sykkel, er for eksempel Hornsjø hotell, Åkersetra i Åstdalen, Sjøsetra i Øyerfjellet, Hygga på Ljøsheim, badeplassen ved Kriksvika ved Reinsvann, badeplassen i østenden av Nevelvann, kafeteriaen ved Pellestova, eller Brannhytta på Natrudstilen.  Skal du på en litt lengre tur, vil du unektelig møte en del lange slake stigninger, noe for eksempel alle deltakere i Birkebeinerrittet kjenner til. El-sykler blir stadig mer populært, og kan være et fint alternativ, også på Sjusjøen. Med batteri på sykkelen vil terskelen for å komme seg til fjells bli lavere – mange påstår at syklingen også blir mye morsommere!

Her er noen praktiske tips til syklingen og et utvalg turforslag, fra lett grussykling, opp til litt mer krevende stisykling. 

Finne fram: Det er lett å navigere for syklister i området. I de fleste veikryssene innover fjellet finner du sykkelskilt som viser enten hvilken rute du er på, eller avstander til ne tuste kryss eller seter. Flere steder er det også egen skilting for sti-syklister. Her er turene fargekodet etter vanskelighetsgrad, der blått betyr middels krevende, rødt er krevende og svart er på ekspertnivå. Det selges eget sykkelkart for området Sjusjøen, Nordseter og Hafjell i sportsbutikkene i området, og på noen av serveringsstedene. Her er det inntegnet diverse turforslag, med en fargekoding som forteller hvilket underlag du sykler på. 

Utstyr: Til de rene grusturene kan du klare deg med en helt alminnelig hybridsykkel eller terrengsykkel, støtdemper er ikke nødvendig. Skal du på sti er en fulldempet sykkel både morsommere å bruke, og vil gjøre syklingen enklere og mer komfortabel. Alternativt kan du bruke en hardtail (terrengsykkel med demper foran) med litt brede dekk. Hos Sport1 Sjusjøen får man leid sykkel, både med og uten batteri. de har også bra utvalg av utstyr og bekledning 

Turutvalg: Nedenfor er det turforslag varierende fra 4 til 47 kilometer i lengde, og fra lett opp til noe krevende. Disse turene vil garantert by på frisk luft og gode naturopplevelser, vi tror også at de vil skjerpe appetitten på å sykle enda flere turer i området!

Sjusjøvannet rundt - enkel og trivelig «bli kjent-tur»
Distanse: 10 km
Underlag: ca. 15 % asfalt, resten grusvei
Vanskelighetsgrad: lett
Rute og høydeprofil: https://ridewithgps.com/routes/38300380
Utfordring: ingen større utfordring, men man stiger femti høydemeter de to siste km.
Turen passer for: de fleste, inkludert barn fra 8 – 9 års alder

En sykkeltur alle som besøker Sjusjøen, bør unne seg! En stor del av denne runden går gjennom skogen på nordsiden av Sjusjøen, og via myrene på østsiden, og gjennom hyttefelt på sørsiden. Det er flere tilrettelagte rasteplasser rett ved turveien, og en på odden rett vest for Fjellelva. Vi har lagt ruten via en liten avstikker til koselige Rømåssetra, med servering, ponniridning, etc. i sommersesongen. På slutten av runden sykler man forbi badeplassen i vestenden av Sjusjøen. På Trivselsplassen er det lekeapparater, strand, griller, med mere.

Eftasrunden – morsom og trygg stisykkelrunde
Distanse: 4,3 km
Underlag: sti, delvis gruslagt og med noen klopper
Vanskelighetsgrad: lett til middels
Rute og høydeprofil: https://ridewithgps.com/routes/30560309
Utfordring: småkupert løype, men ingenting skummelt
Turen passer for: de fleste, inkludert sykkelvante barn fra 10 – 11 års alder

Eftasrunden gir en artig smakebit på den lokale stisyklingen. Denne tilrettelagt og skiltede turen snirkler seg på smale stier rundt i skogen og lyngen på nedsiden av Sjusjøen skisenter og Eftastjern. Løypa kan være aktuell både for nybegynnere og de som har syklet en del sti fra før. Noen steder er løypa litt uoversiktlig, så dette er ikke stedet for råsykling.

Runde via Gjesbuåsen og Natrudstilen – kupert runde med morsomt kjerreveiparti
Distanse: 25,5 km
Underlag: ca. 20 % asfalt 70 % grusvei, 10 % kjerrevei
Vanskelighetsgrad: middels krevende
Rute og høydeprofil: https://ridewithgps.com/routes/26442931 
Utfordring: lang slak motbakke øst for Natrudstilen opp til Kopnaglen, her stiger man drøyt ro hundre og femti høydemeter på fem kilometer
Turen passer for: treningssyklister, voksne tursyklister – eller de som har el-sykkel

En stor del av denne turen går på «baksiden» av Sjusjøen, på blindveien nordover mot Kopnaglen og Gjesbuåsen. Her møter man sjelden trafikk, og kan nyte roen på fjellet. Etter et kort stiparti opp til Gjesbuåsen, sykler man flere kilometer på en nydelig gresskledt kjerrevei, mot Kuåsen. Ved Kuåsen bør du stoppe og kikke nærmere på det særdeles enkle husværet og interiøret til den lokale skikkelsen Ludvik «Ludden» Olestadengen. Han bodde i dette spinkle huset i mange år fram til 1955.
Frå Luddenhytta er det litt dårlig vei over Kuåsen, men god grusvei, og etter hvert asfalt, de siste kilometerne ned til Sjusjøen. 

En smak av sykkel-Birken – inkludert Birkens fineste strekning
Distanse: 46 km
Underlag: ca. 10 % asfalt, 90 % grusvei
Vanskelighetsgrad: middels til noe krevende
Rute og høydeprofil: https://ridewithgps.com/routes/38300308
Utfordring: lange stigninger, inkludert «Rosinbakken», på vei opp fra Åstdalen opp til Aksjøen, Elgåsen og Storåsen.
Turen passer for: treningssyklister, voksne tursyklister – eller de som har el-sykkel

Det er mange som er glade i å sykle, men likevel ikke er fristet til å ha startnummer på brystet. Denne ganske lange rundturen tar deg via Hornsjø, ned til Åstdalen og tilbake til Sjusjøen. De siste 13 kilometerne går i Birkebeinerritt-traseen. Hvor slitsomt er dette egentlig? Nå kan du finne det ut selv! Etappen fra Storstilen seter til Sjusjøen har mye stigning, men er også kanskje den fineste delen på hele ritt-traseen. Her sykler man forbi innsjøer og over flere åser, med frisk fjellfølelse og godt utsyn. Servering underveis finner du ved Hornsjø hotell, etter 21 kilometer.

Stitur ned skogsløypa og over Lunkefjell – mye sykkelmoro på 13 kilometer!
Distanse: 13 km
Underlag: ca. 10 % asfalt, 25 % grusvei, 25 % kjerrevei, 40 % sti
Vanskelighetsgrad (som stisykling): lett til middels
Rute og høydeprofil: https://ridewithgps.com/routes/38300448
Utfordring: stipartiet fra Nordseter er kronglete, med både gjørme og løse steinpartier, regn med en del trilling av sykkelen den første kilometeren
Turen passer for: terrengsyklister som vil prøve noen av de fineste stiene i området              NB: vis hensyn til turgåere langs stiene!

Rundt Sjusjøen finnes en rekke merkede stier, og de fleste av dem kan man sykle på, om man har litt øvelse. Stiene er ofte ganske tørre, og består gjerne av en lett blanding sand, grus, jord og stein. De mest populære traseene er brukt av atskillig tusen turgåere i årenes løp. Det har gjort at stiene er brede, eller hatt fått alternative sideløp, som er med på å gi en syklist flere sporvalg. Denne turen starter med noen motbakker til Heståsen, før det kommer flere kilometer med slake nedoverbakker på en vakker kjerrevei mot Høgfjellia og Nordseter. Dette er lett terrengsykling og her er det bare å kose seg.
På oversiden av det gamle Nevra hotell, følger en snau kilometer på en litt plundrete og stedvis gjørmete sti. Men fra krysset ved Nordseterfjellet blir det mye sykling på fin sti over Lunkefjell. Toppen på Lunkefjell (1012 moh.,) er den høyeste rundt Sjusjøen og gir vid utsikt i alle retninger. Videre østover til Lille Lunkefjell og ned til Sjusjøen, er det relativt oversiktlig og enkel sti. 

Tekst og bilder: Øyvind Wold leverer jevnlig sykkel- og friluftsstoff til flere norske magasiner. Han fokuserer mest på terrengsykling og tursykkel litt utenom allfarvei, foruten å skrive tester av sports- og friluftsprodukter. Øyvind har skrevet åtte bøker om tursykling


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram