Sjusjøen har sykkelstier for alle

Da Hedda Brenningen Bjørklund var åtte år, kjøpte familien hytte på Sjusjøen. Allerede da tok hun med seg sykkelen på hytta. Nå er BMX-sykkelen byttet ut med terrengsykkel – og de fleste av stiene som kan sykles på Sjusjøen er testet.

Da Hedda Brenningen Bjørklund var åtte år, kjøpte familien hytte på Sjusjøen. Allerede da tok hun med seg sykkelen på hytta. Nå er BMX-sykkelen byttet ut med terrengsykkel – og de fleste av stiene som kan sykles på Sjusjøen er testet.

I dag er Hedda i Norgestoppen i rundbaneritt. Rundbaneritt er en konkurranseform hvor utøverne sykler en ca 6 kilometer lang runde med sti, drop, steinrøyser, fartselementer og ulike tekniske utfordringer. Sluttiden er vanligvis fra rundt en time og ett kvarter til en og en halv time. Intensiteten (og vanskelighetsgraden) er høyere enn ved tradisjonelle maratonritt som for eksempel Birkebeinerrittet. 

Sjusjøen er naturligvis et viktig treningsområde – både sommer og vinter. Langturer på ski er en viktig del av vintertreningen. De gode skiforholdene på Sjusjøen bidrar til god vintertrening. 

  • Jeg er ofte på hytta i helgene, gjerne sammen med flere fra sykkelmiljøet. Vi går veldig mye på ski, og jeg tar så å si alle langturer på ski om vinteren. Det er vanlig blant syklistene i Lillehammer å benytte seg av skimulighetene, og vi blir utrolig bortskjemt av preparering og løyper på Sjusjøen, sier Hedda.

Selv om rundbaneritt er hovedgrenen, stiller gjerne Hedda på terrengritt som Sjusjørittet og Birkebeinerrittet. 

  • Det er en litt annen type konkurranse, men jeg liker det veldig godt. Jeg har vært med på Birkebeinerrittet tre ganger. Det er hardt, men det er god trening. I tillegg er det utrolig god stemning med mange heiagjenger underveis. Det er gøy, forteller Hedda.

Utrolig fine sykkelmuligheter på Sjusjøen

Hedda har satset på sykling helt siden hun gikk på ungdomsskolen. Med hytte på Sjusjøen og lang sykkelerfaring, har hun trolig syklet de fleste av stiene og fjellveiene i området. Hun mener det er fine muligheter både for nybegynnere og for erfarne stisyklister.

  • Det er veldig mange fine stier på Sjusjøen. Her er det en god blanding av flate partier med enkle stier kombinert med mer krevende stier med flere kneiker og tekniske utfordringer. Stisyklingen er morsomt, samtidig som det er god trening. 

Når vi ber om anbefalinger, er det selvsagt litt avhengig av nivået på de som skal sykle. Men det er mange fine stier for mosjonister – og det er stor variasjon med mange «snille» stier. Over Lunkefjell og mot Nordseter nevnes som en tur hvor man både får god utsikt, fin natur og fin sti. 

  • Det er også veldig hyggelig å stikke innom serveringssteder for å ta en bolle eller lignende. Brannhytta, Rømåssetra eller andre steder kan være fine mål for turen. Pellestova er også godt innenfor i distanse. I det området er det også fine stier, mener Hedda.

Hedda snakker varmt om Sjusjøen som sykkelsted, og håper også å kunne bidra med sin kompetanse for å bidra på ideer til sykkeltraseer, til å inspirere flere til å være ute og nyte naturen på sykkelsetet. Trolig blir hun også å se når Tour of Norway Kids kommer til Sjusjøen. 

Hedda Brenningen Bjørklund er i Norgestoppen i rundbanesykling og studerer idrettsvitenskap på Høgskole i Innlandet. Hun skryter av sykkelmulighetene på Sjusjøen – og av sykling som aktivitet på fjellet.


© 2025 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram