Tur-retur ca. 15 km.
Terrenget er variert og kupert, litt sti og middels krevende. Sykler du Sjusjøveien tilbake fra Kaussetra får du en god runde.
På denne sykkelruta vil du oppleve en fascinerende reise mellom ny og gammel tid. Du kommer tett på kontrasten mellom nye hyttefelt og gamle setervoller. Dette gir også inspirasjon til ettertanke. Ta deg god tid og nyt.
Et passende utgangspunkt er å parkerte bilen ved Låven bar og sykle nedover hovedveien til du kommer til avkjøringen til Gutubakken hyttegrend på høyre side. Følg veien gjennom hyttefeltet, videre gjennom åpent skogsterreng med små tjern. Ikke mange minuttene senere er du allerede ved Skulivangen og Småsetra, en del av Nybuseter- området. Nybu seter er en gammel, men godt bevart seter som ligger på nersida av veien, og ovenfor veien er det bygget nye hytter.
Nybu seter
Litt historie er verdt å ta med her. I følge Thor Even Tomter i Brøttum Historielag, var det Even og Anne Marie Eklund fra Brøttum som eide Nybu seter på midten av forrige århundre. Han forteller at madammen Anne Marie bodde på setra hele året, og de hadde kyr i fjøset helt frem til 70-tallet. Even hadde lastebil og kjørte opp fôr på høsten så lenge det var kjørbart. Anne Marie stelte kyrne, ystet ost og hadde en liten kafé der hun serverte kaffe til de voksne og kakao til ungene. Den gangen gikk birkebeinerløypa rett forbi setra, og det var heller ikke så mange andre løyper i området. I dag er det Brøttum Almenning som eier Nybu seter. Bestyrer Jan Tore Hemma sier at de har tanker om å få til noe i turistøyemed ved setra, men pr. i dag er det ikke helt avklart hva det blir.
Ekstra svarv
Vil du sykle en ekstra fin svarv kan du fortsette grusveien innover i skogen (bomveg) som ender ved ”huset i skogen”, på et idyllisk tun, ca. 15 minutter fra Nybu seter. Herfra kan du evt. fortsette på stier, men det er for de drevne og kjente i området. Det enkleste er å sykle tilbake samme vei, for så å fortsette til Birkebeinerbakken (Monsterbakken) og opp til Utsikten. En lang bratt bakke med perfekt mulighet for testing av kondisjon og styrke, det er bare å tråkke på for den som vil, eller bare trille og bruke den tida som trengs. Belønningen er storslagen utsikt på toppen, og det er fint tilrettelagt med bord og benker. Dette passer utmerket – nå rumler magen etter mat og drikke.
Videre mot Nordseter
Etter en god stopp ved Birkebeinerbakken er det på tide å finne sykkeltraseen til Kaussetra på Nordseter. Du sykler opp og krysser Sjusjøveien, fortsett i retning Sjusjøen ca. 50-100 meter før du kommer til avkjøring opp til Veståsveien på venstre side. Nå går veien, som etter hvert blir kjerrevei og senere litt sti, mot Nordseter. Det er lagt klopper der det trengs, åpent og fint terreng, vakkert og idyllisk. Kanskje må du trille litt innimellom, men det er det verdt. Dette strekket er hva man kan kalle fryd og gammen.
Kaussetra
Når du nærmer deg Nordseter ser du Nevra leilighetshotell (det stor rosa bygget). Rett ovenfor ligger Kaussetra som er en gammel autentisk seter fra 1800-tallet. Her bør du ta deg god tid å se deg rundt. Setra tilhører Søre Langseth gård på Lillehammer, og Olav Sørbu som er eieren forteller at de siste tre årene har setra vært åpen for publikum et par sommeruker med seterkafé, aktiviteter, og med geiter og høns på setervollen. Både ponniridning, skuespill og vandreteater har stått på programmet. I tillegg har de hatt kunstutstilling i fjøset, noe som gjentas i høstferien. Et enkelt setermuseum er også installert, og det er sitteplasser som kan benyttes hvis det er ruskevær ute. På denne setra som nå er restaurert, ble det drevet tradisjonell seterdrift helt frem til 1976. I dag er Kaussetra er en vesentlig del av det lokale seterlandskapet og kulturlandskapet på Nordseter. På vinteren skjer det ikke så mye av aktiviteter, men en akedag i vinterferien blir arrangert, kan Olav Sørbø fortelle.
– På Sjusjøen har de Monsterbakken opp, men her på Nordseter har vi Minibakken ned!
Tilbake til Sjusjøen
Etter en god stopp og vandring på Kaussetra er det på tide å tenke på retur til utgangspunktet. Nå er det to alternativ. Enten kan du sykle tilbake samme vei som du kom, eller du kan sykle Sjusjøveien. Da følger du Nordseterveien ca. en km nedover før du svinger inn til venstre på Sjusjøveien. Herfra er det snaue åtte kilometer til Sjusjøen, en del stigning i starten. Det er relativt liten biltrafikk, men ønsker du en mer idyllisk naturopplevelse er det bedre å velge samme sykkelrute tilbake.
Tekst og foto: Åse Kari Gravråk