Olshølen, Nysætra og Øyungen

Denne sykkelrunden er variert og fin. Et par gamle setermeierier ligger langs ruta, det er kanskje spesielt interessant for de som er interessert i seterhistorie.

Lengde på rundtur, utgangspunkt Kvarstadsaga:
ca. 20 km

Passer for:
Denne runden passer for de som liker mer variert terreng. Et par gamle setermeierier ligger langs ruta, det er kanskje spesielt interessant for de som er interessert i seterhistorie.

Denne sykkelrunden er variert og fin gjennom skogsområder, åpent landskap og setervoller. Her får du kombinasjonen grusvei, hengebru og litt sti som underlag. Men ikke mer sti enn at en ”vanlig” grussyklist evt. kan trille de meterne det er snakk om. En del av ruta går i Birkentraseen.

Utgangspunktet er Kvarstadsaga og Olshølen er første mål. I dag er den gamle Olshølen seter TINEs bedriftshytte, men i mange år var Olshølen et setermeieri som tok imot melk fra setrene i nærområdet. Setra ligger ved veien, i åpne flotte omgivelser ovenfor elva. Denne svarven ned til Olshølen tar deg bare noen minutter ekstra på sykkelen før du tråkker tilbake mot Åkersætra og i retning Nysætra.

Hengebrua ved Åkersætra gir litt ekstra krydder i form av hjertebank da du kommer halvveis utpå. Da gynger det godt mens du ser den brusende elva rett under. Du balanserer sykkelen med den ene hånda og holder deg i ”gelenderet” med den andre. (PS! Det er godt sikret) Selv om ikke hengebrua er lang er det godt å få den faste grunnen under beina igjen på andre sida av Åsta.

Etter hengebrua kommer du rett på en sti som fører opp mot grusveien. Her tar du til høyre nedover ca. et par kilometer (du sykler bla. gjennom et grustak), før veien svinger oppover til venstre mot Nysætra. Nærmere fire kilometer sykler du på fin grusvei i lett stigning. Når du kommer oppover mot Nysætra ligger setrene på rekke langs veien som går igjennom vangen. Her har det også vært et setermeieri en gang i tida, det var i drift fra 1908 til etter krigen.

Veien fortsetter for det meste i skogsterreng oppover mot Øyungen, men ingen lange tunge bakker. Her er det behagelig å sykle, stille og fredelig. Når du kommer opp til vegkrysset ved Øyungen fortsetter du veien som er skiltet mot Øyungshytta. Du ser den gamle setervollen bare noen meter etter krysset, her er det bare å trille inn på setervollen, gå av sykkelen og vandre rundt. Den gamle låven som fortsatt har litt flasset rødmaling på veggen er verdt å betrakte, den lille utedoen som står for seg selv ved gjerdet, sauene som ligger klemt opp mot den gamle fjøsveggen for å få mest mulig skygge. På setervollen har tida stått stille, og det er kanskje nettopp derfor det føles godt å ta seg god tid og la stemningen synke inn.

På veien ned fra Øyungen går det unna. Du passerer Kattugltjernet på venstre side, og nå er det strake veien frem til utgangspunktet. Nå har du vært innom gamle setermeierier, balansert på hengebru og syklet en del av Birkenløypa. Kort oppsummert har du fått en dose nye opplevelser av Ringsakerfjellets natur og kulturlandskap - fra sykkelsetet.

Tekst og foto: Åse Kari Gravråk


© 2024 Destinasjon Sjusjøen | Nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS
crosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram